Előre csak előre, lássuk mi lesz belőle!

Köszönöm, hogy velem tartottál az elmúlt évben!

  • A Bögrec fazekasműhely sokat növekedett egy év alatt:
    Idén jutottam el oda, hogy többségében már nem csak ismerősök ismerősei rendelgetnek, már tudtam magamnak szerény, de értelmezhető “fizetést” adni.
  • Voltak váratlanul jött, szuper lehetőségek: hétvégi gyerekfoglalkozások Velencén, anyák napi foglalkozások a pátyi iskolában, vagy a Bölcsész Napok az ELTE BTK-n.

  • Tavasszal nagyobb projektem volt a pedagógus kérdőív: ebben óvónőket, tanítónőket, tanárokat kérdeztem arról, hogy milyen évvégi ajándékoknak örülnek igazán, mit szoktak kapni, mi volt eddig a legjobb. A bejött adatok alapján (178 válasz érkezett be!) több kézművessel összefogva olyan ajánlatokkal álltunk elő, amik igényes, ötletes, szeretetteljes alternatívái lehettek a csoki+virág kombónak. Idén is tervezem hasonlót, fontos tapasztalat volt, hogy jóval előbb el kell kezdenünk hirdetni, hiszen egy szülői közösség sokkal lassabban mozdul és dönt az ajándékvásárlás kérdésében.
  • A nyáron új műhelybe költöztem, ami a korábbinál kisebb ugyan, de sok szempontból praktikusabb, örülök neki nagyon.
  • Év elején azt tűztem ki, hogy készletre nem gyártok teljesen egyedi bögreceket, hanem mini szériákban gondolkodok. Ha csak 3 egyforma kancsót is készítek, a fotózásnál, honlapra töltögetésnél már az is óriási könnyebbség, de még akár 12-15 daradot is elkészítek úgy, hogy ne legyen unalmas, monoton a munka. Ez a változtatás valóban nagyon felszabadító volt, sokkal több időm maradt, amit hírlevélírásba, honlapkészítésbe, a Bögrec klub vezetésébe, a műhelyben való munkába tudtam visszaforgatni.
  • Ez volt a második kerek évem, így voltak olyan dolgok, amit tavaly már elkészítettem, idén csak újra elő kellett venni (pl. hangulatfotók, plakátok, borítóképek), ez is sokat lendített rajtam.
  • Szakmailag az idei évben a nagy kedvenceim a színes mázakkal kifestett bögrecek voltak. Tavasszal kezdtem fehér alapon, aztán később jött a barna, ezt talán még a fehérbél is jobban szerettem én is, ti is. Sőt, most az év végén kísérleteztem pár türkizzel is… majd meglátjuk, mi lesz belőle 🙂

Összességében, idén már sokkal kiegyensúlyozottabban, magabiztosabban tudtam dolgozni, vezetni kicsiny műhelyemet. Egyre inkább azt érzem, hogy kitölthetne a fazekasság egy rendes, teljes állást nekem (jelenleg heti két nap még mást is dolgozok). Jobban ráéreztem a munka és pihenés közti egyensúlyra, például idén karácsony előtt sem őrültem meg teljesen 🙂

És hogy idén mit tervezek?

 

  • Kapcsolatba kerültem egy kézműves termékeket árusító webshoppal. A konkrét lehetőségekről tárgyalni csak a következő hetekben fogunk, de kíváncsian várom az egészet, most először kerül szóba az, hogy Bögrec termékeket nem csak én árusítom.
  • Kacérkodom a gondolattal, hogy idén elkészítsem a Bögrec “ikonikus kollekcióját”. Ez elég fellengzősen hangzik, de nem találok rá jobb szót. Azt jelentené, hogy van egy alap kollekció, a “legbögrecesebb bögrecek”, ezeket folyton újra elkészítem, mindig lehet őket kapni a honlapon. Ezek mellé pedig szezonnak, ünnepeknek, alkalmaknak megfelelően mindig bejönne egy aktuális kollekció, amit csak akkor lehet kapni, itt előkerülhetnek újfajta minták, kísérletezőbb színek, kijátszhatom magam – remélem, örömötökre, hasznotokra 🙂
  • Szakmailag a színes, mázzal festett stílust mindenképpen továbbviszem. Tavaly a csipkebogyós, kökényes daraboknak nagy sikere volt, és az én fantáziám is beindult más növényekkel – felismerhetően, de bögrecekre stilizált formában… :)És kísérletezek tovább a barna, türkiz, és más alapszínű darabokkal is.
  • Idén év elejére megérett egy mérsékelt áremelés is. A bögrék pl. a mai napig ugyanannyiba kerülnek, mint a vállalkozásom kezdetén, 2015. októberben. Bár ez nem volt annyira régen, de akkor még 90%-ban jóval egyszerűbb, írókával megfestett és 1-2 mázzal leöntött bögreceket készítettem, alig néhány volt mellette a komolyabban díszített darab. Ma már ez az arány megfordult, majd minden bögrec gazdagon díszített. Elkezdtem használni olyan új színeket, amik a korábbiak többszörösébe kerülnek, ilyen pl. a piros máz, és a kék, illetve zöld festék. Sokkal több a postán kért csomag is, ezek feladása is sok plusz időt és drága csomagolóanyagot elvisz.
  • De januárban még maradnak ezek az árak, sőt, kiárusítás is lesz!
    A részletekkel jövő héten jövök, de biztos, hogy az előzőekhez hasonlóan most is meg kell majd dolgozni a kuponokért, de aki szeretné, 20-30% kedvezményt is összegyűjthet majd! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük