Bodza, de nem szörp!

Nagyon szeretem a bodza illatát, ízét, és azt, hogy ha már nyílik, a küszöbön áll a nyár! 🙂
De eddig még csak szörpökhöz használtam és nem is nagyon ismertem más receptet, kivéve a palacsintatésztában kisütött verziót, egyszer majd azt is kipróbálom.
Ez a pudingos ötlet onnan jött, hogy olvastam nemrég egy bodzás panna cotta receptet (olasz édesség, tkp. tejzselé), ahol tejben áztatták a bodzavirágot. Mivel panna cottát még sosem készítettem, nem is kóstoltam, úgy voltam vele, egyszerre elég egy újdonság is, így a bodzás tejet inkább pudingnak főztem meg 🙂

Előző délután beáztattam 1 liter tejbe 6-8 tányér bodzavirágot. Minél többet, annál erősebb lesz az íze, a lényeg, hogy lepje el a tej.

Lereszeltem 2 almát, kevés mézzel édesítettem és mazsolát is tettem bele. (Ha újra elkészíteném, lehet, hogy – bár nagyon szeretem – mellőzném a mazsolát, anélkül talán még jobban érvényesülne a bodza.)
Azért választottam almát, mert
1. tart még az öreg alma, enni kell, mert lassan érik a cseresznye, eper 🙂
2. valami semlegesebb ízű gyümölcs kellett, ami nem nyomja el a bodzát.

A bodzás tejet, leszűrtem, alaposan kinyomkodtam a virágokat és vanília pudingot főztem belőle, 1 literhez ugye 2 zacskó kellett.
A kész pudingot én még egy kevés vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítettem (nálunk mindig van lereszelve, cukorral eltéve – amúgy nem szórakoztam volna vele).

Puding, piskóta, alma, piskóta, puding ééés TEJSZÍNHAB! 🙂

Jöhetett is a tálkába rétegezés!
Egyértelmű volt, hogy a színes, rózsás müzlistálkákat veszem elő hozzá, ez most a nyári kedvencem! 🙂
Mivel én kicsit hűbelebalázs módjára álltam neki, előbb főztem le a pudingot, és aztán reszeltem almát, a puding közben elkezdett bekötni, és mire a tálkákba töltögettem, már nem volt olyan szép sima. Ezért került a tetejére hab, és díszítésnek még egy kevéske bodzavirág, lecsípkedve.

Ha kedvet kaptál, készítsd el a héten, most van itt a bodza szezonja! 🙂

Ha pedig a rózsás tálka tetszett meg, látogass meg hétvégén a vásárban!
Szombaton (május 27.) a DIP design passage-on leszek kint, a Király utca 8-10. alatti udvarban,
vasárnap pedig a BelFeszten, a Szabadság téren, mindkét nap 11-19 óra között.
A tálkák nem, de a többi rózsás termék, főleg készletek, már fönt vannak a honlapon is, itt tudod megnézni:
bogrec.hu/koszond-meg-bogreccel

 

Képek forrása:
Bodzavirágos: www.mindmegette.hu/a-magikus-bodza-48488/
A többi saját fotó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük