Mi jó jöhet még egy kuglófformából?
Hát rizsfelfújt!
Egy egyszerű, de finom receptet szeretnék megosztani veletek. Kettő az egyben. Rizsfelfújtat tudtok készíteni, aminek az alapja tejberizs. Mindkettő kiváló hétköznapokra, desszertnek, no és vendégvárónak. Apró, kreatív dolgokkal különlegességeket lehet alkotni.
Kuglófformában készítettem el, szerintem mutatós lett. 🙂
Elkészítés: 1,5 óra
Hozzávalók: kb. 5 főre
– 2 bögre rizs
– kevés víz
– 1 l tej
– cukor, vaníliás cukor
– só
– 4 dl habtejszín
– 1 citrom
– olaj
Elkészítés:
Kevés olajon egy picit pirítsuk meg a rizst, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy éppen elfedje a rizst.
Öntsünk hozzá 6-8 dl tejet.
Ízesítsük cukorral, vaníliás cukorral és nagyon kevés sóval.
Tegyünk egy fedőt a lábasra, és főzzük puhára a rizst. Néha kevergetni kell, hogy ne égjen le.
Szükség esetén adjunk még hozzá tejet, esetleg vizet, amíg a rizs puha lesz.
Ha elkészült a tejberizs, tegyük félre hűlni.
A habtejszínt kevés cukorral verjük keményre, és kanalazzuk bele a kihűlt tejberizsbe.
Reszeljük le a citrom héját, facsarjuk ki a levét, és ezeket keverjük a rizshez.
Egy kuglófformát vajazzunk ki, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Kanalazzuk a rizst a tálba, és 175°C-os sütőben 20-30 percig süssük, amíg a teteje aranybarnásra sül.
Tálalhatjuk kakaóval, lekvárral, gyümölccsel.
Jó étvágyat!