Kuglófozzunk!

Süssünk valamit húsvétra, ami egyszerű, de annál mutatósabb, jól lehet dekorálni, előző nap el lehet már készíteni, és még kiadós is, nem kell hozzá semmi különleges!
Nekem ez a kuglóf, megmutatom, hogy készítem! 🙂

a.kuglof

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 12 dkg Rama + a kenéshez egy pici
  • 45 dkg liszt + a tészta gyúrásához
  • 1 csomag élesztő
  • 7 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • kevés rum (opcionális)
  • csipet só

kuglofka

Ha a mazsolát szeretnéd rumba áztatni, érdemes már előző este beletenni, hogy jól megszívja magát. Én rum (és áztatás) nélkül készítettem, és úgy is szép nagyra híztak a mazsolák, bár részegesek nem lettek 🙂
(Egyébként akár a mazsola, akár a dió kihagyható, vagy más aszalt gyümölccsel, mogyoróval, mandulával felcserélhető.)

Az élesztőt a tejben, egy kis cukorral megfuttatom. A margarint egy pillanatra mikróba teszem, hogy egy kicsit megolvadjon, el lehessen dolgozni. A diót deszkán, késsel egy kicsit megvágom. Minden hozzávalót bele a dagasztótálba és alaposan kidolgozom – kézzel vagy géppel, kinek hogy egyszerűbb.

Ezután letakarom és melegebb helyen kelesztem.

Ha megkelt, deszkára borítom és egy kevés liszttel könnyedén átgyúrom, nem sokáig, hogy levegős maradjon. Kicsit megformázom (hurka alakba, hogy a kalácssütőbe egyenesen, a kuglófba pedig beletekerve passzoljon) és beleteszem margarinnal kikent formába. Ha van idő, kelhet még egy kicsit, de én ilyenkor már mindig sietek és a sütőre bízom ezt 🙂

Az előmelegített sütőbe teszem 180 C-ra vagy 3-4 fokozatra. (Vagy ami a Te sütődben ezeknek megfelelő. A mi gázsütőnkben 8-ason ment, valahogy gyengébb.)

20-25 perc múlva érdemes először megnézni. Akkor kész, a beleszúrt villára már nem tapad nyers tészta.

Ha kivetted, egyből kend meg a tetejét egy kevés margarinnal és szórj rá porcukrot – akár fahéjasat.

Egy egyszerűbb, de kellemes, nem túl édes sütemény készül így, amihez jó szívvel kortyolhatsz kakaót vagy tejeskávét is, nem fog összeragadni a szád 🙂
További előnye, hogy kicsit tömöttebb, így nem szárad ki hamar, előző nap is megsütheted, ugyanolyan finom.

Ja, és egy fontos kérdés, itthon megoszlanak róla a vélemények:
Fejjel lefelé vagy fölfelé szebb? 😀

Hozzászólásban várom, ki hogy szokta!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük